Student Bert Deseine: “Middenspanning is boeiend”
Sinds enkele maanden zien we masterstudent Bert Deseine (23) regelmatig rondlopen en werken in ons middenspanningsmuseum te Nevele. Bert is laatstejaarsstudent Elektrotechniek en zit in de finale herwerkingsfase van zijn masterproef die – hoe kan het anders – over middenspanning handelt. Onze bedrijven trachten hem daarin uiteraard zo goed mogelijk te ondersteunen. We namen Bert te grazen voor een kort gesprek.
Bert, vorig jaar besloot je je masterproef volledig aan de sector van de middenspanning te wijden. Hoe kwam je bij dat idee?
Bert: Middenspanning boeide me eigenlijk meteen. Ik ben student aan de Afdeling Kortrijk van de Universiteit Gent, waar ik de afstudeerrichting Elektrotechniek volg in de richting Industriële Wetenschappen. Vorig jaar kwam ik met mijn klas hier in Nevele al eens op bezoek bij Deba, SGC-SwitchGear Company en Mevoco. Ik vond die middenspanningssector meteen zeer interessant. In de lessen op school ligt de focus vooral op huishoudelijke elektriciteit. Het feit dat ik voorheen nog niet zoveel over middenspanning wist, maakt het boeiend om voor een nog vrij “nieuw” onderwerp te kiezen.
“Onderwerp trok me meteen aan”
En voor die masterproef kom je zelfs regelmatig hier in ons middenspanningsmuseum te Nevele werken.
Bert: Een tot twee keer per week werk ik inderdaad in jullie museum. Ik zit hier aan de bron van informatie, heb zo alle toestellen bij de hand en kan gemakkelijk vragen stellen of input verkrijgen. Een medewerker van de R&D-afdeling van Mevoco is trouwens een van mijn promotoren.
De wereld van de middenspanning is uiteraard groot. Wat bespreek je precies in je masterproef?
Bert: De titel van mijn masterproef luidt: “Evolutie van schakeltechnieken en evolutie van veiligheid in middenspanningscabines”. Kort gezegd focust mijn onderzoek zich dus op hoe de veiligheid van middenspanningscabines onder meer door veranderingen in het schakelmateriaal verbeterd of gewaarborgd wordt. Hiervoor neem ik alle relevante toestellen uit de geschiedenis onder de loep en bespreek ik onder meer hun werking, technische specificaties en verbeteringen ten opzichte van oudere toestellen. Ik probeer per toestel ook een simulatie te maken.
“Graag de toekomst van vermogensschakelaars nog meer in detail bekijken”
Wat wil je bewijzen of bereiken met je onderzoek?
Bert: Ik tracht vooral de historische evolutie te beschrijven. Mocht ik nog tijd over hebben, zou ik graag nog een deeltje wijden aan hoe de toekomst van de vermogensschakelaars en het daarbij horende veiligheidsaspect eruitziet of er zou kunnen uitzien. Maar een masterproef is best een werk van lange adem. De deadline voor mijn werkstuk is reeds over enkele weken. Ik weet niet meteen of dit nog haalbaar is. (lacht)
We wensen je hierbij alvast alle succes toe.
>>> Ontdek hier de poster die Bert Deseine creëerde om zijn masterproef kort visueel voor te stellen.